Upis prvaka

Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje sutra, u sredu, 1. aprila 2015. godine. U školskoj 2015/16. godini upisuju se sva deca rođena od marta 2008. do marta 2009. godine i po statističkim pokazateljima u tom periodu rođeno je 68.740 dece rekla je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Željka Radojičić Lukić.

„Možemo da očekujemo više prvaka“, rekla je Radojičić Lukić i podsetila da je prošle godine upisano 66.276 prvaka.

Od dokumenata su potrebni izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, potvrda da je dete pohađalo predškolski program, a treba i da obavi sistematski pregled, ima uverenje od lekara da je sposobno za školu i dokaz o vakcinaciji.

„Trudićemo se da upišemo svu decu. Zvanično upis traje do kraja maja, ali ćemo upisati i dete koje dođe u septembru“, rekla je u izjavi Tanjugu pomoćnik ministra Radojičić Lukić.
Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.

Pomoćnik ministra objašnjava da je postoji nekoliko grupa dece kojima je potrebna posebna pažnja, kako učitelja tako i stručnih saradnika škole. To su deca sa invaliditetom, deca koja imaju teškoće u učenju, sa smetnjama u razvoju i deca iz marginalizovanih društvenih grupa.
„Za njih je potrebno napraviti individualni obrazovni plan koji podrazumeva prilagođavanje nastavnih sadržaja đaku, što učitelji“, kako je rekla Radojičić Lukić, već znaju.

Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu. Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.
Željka Radojičić Lukić, koja je do pre nekoliko dana bila učiteljica đacima trećeg razreda u Gornjoj Toplici kod Mionice, poručila je roditeljima budućih prvaka da opušteno prođu kroz čitavu proceduru testiranja i drugih priprema.

„A poruka prvacima je da je škola velika igraonica, ali i učionica, sve ono što su imali u predškolskom, imaće delimično i u školi samo će osvajati više znanja i imaće više drugara“, rekla je Lukić, uz poruku učiteljima da budu pažljivi, vredni i da decu dočekaju sa osmehom, isto onako kao što su činili svih ovih godina.