Otvaranje vrtića u Kladnici

U prisustvu djece, roditelja, mještana Kladnice i okolnih sela, visokih predstavnika UNICEF-a iz Beograda, predstavnika školskih uprava i škola, kao i čelnika opštine Sjenica, u Kladnici je, 10. oktobra, u okviru obilježavanja Dana škole, svečano otvoren vrtić u okviru projekta „Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“.

U uvodnom dijelu programa prisutnima su se obratili direktor OŠ Rafet Zornić, koji je uručio povelje zahvalnosti UNICEF-u, školskim upravama Užice i Novi Pazar i predsjedniku opštine Sjenica.

Prisutnima su se obratili i predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović, predstavnica UNICEF-a Tanja Ranković, direktorka PU „Maslačak“ Meleka Ćatović, nakon čega je uslijedio zajednički program djece iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Predškolske ustanove „Maslačak“.

U adaptiranom prostoru vrtića u Kladnici boraviće djeca iz Kladnice i okolnih sela koja ranije nisu bila uključena u predškolsko vaspitanje i obrazovanje. U prostoru koji je opremljen kao vrtić, svakodnevno će se  realizovati besplatni četvoročasovni program za 22 djece uzrasta od 3 do 5,5, a odvijaće se i obavezni pripremni predškolski program za 10-oro djece uzrasta 5,5 – 6,5 godina čiji su uslovi za rad i boravak značajno unaprijeđeni u odnosu na prethodni period.

kladnica6

 

 

 

 

 

 

 

 

U adaptaciju i opremanje prostora, zahvaljujući podršci UNICEF-a i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) uloženo je 3.392,608 dinara. Pored obezbjeđivanja potrebne projektne i građevinske dokumentacije, kao i nadzora nad radovima, opština Sjenica je u adaptaciju zgrade u kojoj je vrtić u Kladnici (površine 87,20m²) uložila i finansijska sredstva u iznosu od milion dinara.

kladnica1

 

 

 

 

 

 

 

 

Predškolska ustanova “Maslačak” je učestvovala i u prvoj fazi realizacije projekta „Vrtići bez granica“ otvaranjem vrtića sa besplatnim četvoročasovnim programom u Sjenici. Tom prilikom je obuhvat djece uzrasta 3 do 5,5 godina povećan za 10%, dok je sada, u drugoj fazi projekta, otvaranjem vrtića u Kladnici, obuhvat povećan za još 2% (ukupno povećanje obuhvata – sa 6,5% u 2011. na 17% u 2015. godini). Posmatrano iz perspektive Kladnice, obuhvat je povećan 100%, jer vrtić u ovom selu, udaljenom 25 km od Sjenice, nikada nije postojao, a novi vrtić omogućava uključivanje većeg broja djece.

kladnica2

 

 

 

 

 

 

 

 

Program u Sjenici i Kladnici ostvaruje se kroz projektno učenje, čime se značajno unaprjeđuje kvalitet programske ponude, a zahvaljujući dobroj razmjeni na nivou ustanove i sa drugim ustanovama u okruženju, PU „Maslačak“ postala je dio mreže profesionalaca koji aktivno doprinose unaprjeđenju opšteg kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja u ovom dijelu Srbije.

kladnica4

 

 

 

 

 

 

 

 

kladnica5

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekat „Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“ partnerski realizuju UNICEF i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa CIP-Centrom za interaktivnu pedagogiju, Institutom za pedagodiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, 10 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Cilj projekta je veće uključivanje djece uzrasta 3 do 5,5 godina, uključujući i djecu iz društveno osjetljivih grupa, u kvalitetne inkluzivne programe, unaprjeđivanje znanja i vještina profesionalaca, kao i zakonodavnog okvira sistema za dobrobit djece i porodica. Projekat  se realizuje u 10 gradova/opština u Srbiji (Smederevo, Loznica, Leskovac, Sjenica, Odžaci, Krupanj, Bojnik, Čačak, Nova Varoš i Čukarica/Beograd).

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.