OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVE ISHRANE

OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVE ISHRANE
25 Oktobra, 2022 No Comments Aktuelno admin

Širom svijeta 16. oktobar je poznat kao Svetski dan zdrave ishrane. Učenici su obeležili ovaj dan uz igru i edukaciju sa ciljem podizanja svijesti o važnosti zdrave i pravilne ishrane.

 Imali su prilike da se upoznaju sa navikama zdrave ishrane, zdravopj hrani putem edukativne prezentacije od strane apotekara.

EDUKACIJA O ZDRAVOJ ISHRANI

Edukovali su se o tome šta zapravo znači zdrava ishrana, koje su to namirnice koje smatramo zdravim i kakve su naše navike povodom ishrane. Razmatrali su da li se ljudi hrane zdravo samo da bi izgledali lepo (da bi obukli omiljenu haljinu, pantalone…) ili biraju zdrave namirnice zbog zdravlja. Učenici su imali priliku da upoznaju apotekarku  Azenitu Šećović, koja im je dala predlog namirnica koje su poželjne za svaki obrok, a posebnu pažnju je skrenula na pravljenje plana ishrane – šta treba da sadrži naš jelovnik da bismo bili i zdravi i lepi.

Nakon završenog edukacije učenici su postavljali različita pitanja koja su se najčešće odnosila na ishranu tokom treninga i napornih fizičkih vježbi. Osim toga, dobili su informacije i o tome koliko tečnosti je neophodno uneti u organizam, ali i razbili predrasude o različitim šejkovima i smutijima koji se plasiraju na tržište.

Učitelji su sa učenicima nižih razreda radili plakate o zdravoj ishrani i pravili voćnu salatu koju su učenici i nastavnici kasnije mogli da probaju.

O autoru